icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Trendspaning på nya matdestinationer

2017-09-22

Som dedikerad foodie och trendspanare är det framförallt i New York, Los Angeles, London och Paris som man har snappat upp de senaste mattrenderna ifrån. Dessa städer är och har varit de tongivande matdestinationerna i världen för alla foodies, kockar och gourméer. Men vi på Prat PR kan också se att många känner sig mättade på just de coola koncepten och hälsotrenderna därifrån, och att man blir allt mer sugna på råvarornas ursprung och det unika regionala hantverket istället.

Visst har stjärnkockar fortfarande stor inverkan. Men mer och mer är det det genuina ursprunget som lockar allt fler sinnen. Det är det äkta och provinsiella som vill avnjutas, som har mer än bara smak. Det som har en historia att berätta sprungen ur en uråldrig tradition.

Vi ser att världen blir allt mindre och matkartan allt större. De unika och lokala råvarorna inbjuder till delar av världen som tidigare kanske inte lyfts som de främsta matregionerna, men som tack vare unika råvaror, lokala viner, öl från mikrobryggerier och enkla smakfulla rätter nu börjar få den uppmärksamhet de länge förtjänat.

Mattrender är föränderliga. Det som igår var viralt är imorgon glömt och det som i öst är vardagsmat skapar i norr spaltmeter av mat- och krogrecensioner. Så vad blir då nästa spännande matdestination vi får se efter att våra sociala medieflöden har exponerats av pinxos, tapas, cava och lokal handgjord parmaskinka?

Vi tog tempen på några av Sveriges mest tongivande kockar och spanade ut i världen och landade i fem nya, heta matdestinationer för de svenska foodiesarna att besöka.

Japan, mer än bara sushi och goyza

Vårt första stopp blir Japan som exploderat starkt inom turismen de senaste åren. Även om det inte bara är maten som lockar så har det gjort starka avtryck. Mattias Larsson från Modern Gastronomi tror mycket på det japanska köket. ”Se bara på Jiro Ono, en av Japans mest kända sushikockar, som i årtionden har fokuserat 100% på råvaran, med ett ihärdigt och noggrant arbete”, säger Mattias.

Tokyo och hela Japan har flest Guide Michelin stjärnor i världen just nu och de bjuder på fantastiska råvaror, rena smaker och en skicklighet att hantera just dessa. Japan bjuder på så mycket mer än bara sushi, waguy-biff, tempura och goyza.

Argentina avancerar

Buenos Aires syns allt oftare som en het matmetropol i internationella gourmet-tidningar. Här öppnar stjärnkockar nya restauranger på löpande band. Grunden är det genuina mathantverket med kött i fokus. Asado, argentinarnas BBQ, influeras starkt av både det spanska och italienska köket tack vare den stora immigrationen därifrån. Nu med mera finess och i kombination av den lokala yrkesskicklighet som finns. Härliga såser, tillbehör, ostar och ny twist på lokal street food får det att vattnas i munnen. Här blir man garanterat mätt på sin resa!

Marocko, mer än färgstarkt!

Inte bara för sitt hantverkskunnande är Marocko känt. Nu börjar deras matkultur få allt starkare spridning och många reser dit för att prova på marknadernas lokala street food till de lite mer trendiga och fantasifulla ”tusen och en natt” –restaurangerna. Här kan man äta som en enkel vandrare eller som en tjusig prinsessa. Långkok med mustiga grytor, röror, nötter och oliver i en härlig färgstark kontrast.

Tel Aviv, staden med puls dygnet runt

Den här staden bokstavligen pulserar dygnet runt. En ny metropol som allt fler resenärer väljer som alternativ till de annars så exploaterade orterna runt Medelhavet. Här har matscenen exploderat de senaste åren och det finns mycket gott att smaka för alla intressen. Det vi främst förknippar med mellanöstern är kanske meze, kebab och hummus vilket kännetecknar hela regionen från Turkiet ner till Afrika. Här kan du också smaka på bland annat Shawarma, Kanafeh eller varför inte en Kachapuri? Du lär inte bli besviken.

Vietnam, hälsosammaste köket i Asien

Sist men inte minst - det Vietnamesiska köket är fräscht, smakrikt, hälsosamt och innovativt. Grunden i deras kök är chili, fisksås, lime, örter, frukt och grönsaker. Hit åker man för att äta Pho till frukost, dricka äggkaffe till lunch och prova ett oändligt antal olika vårrullar till middag, fyllda med läckerheter som doppas i smakrika såser. Ta en tur till trendiga gamla stan i Hanoi eller prova på något innovativt i Saigon.

Vill du höra mer om spännande matdestinationer och vad Sveriges kockar tror kommer influera våra kök härnäst? Kontakta vår VD gabriella.finnborg@prat.se.