icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Tre tips till dig som ska prata i radio

2019-01-07

Vad gör du när en journalist hör av sig och vill att du ska delta i en radiointervju? Du tackar ja såklart! För hur nervöst och ovant det än känns, så är det en grym möjlighet att nå ut – och faktiskt väldigt roligt också.

I somras blev jag tillfrågad om jag ville vara med i radioprogrammet Feeden i Sveriges Radio P3 för att prata om hur man kan göra för att få ungdomar att använda kondom igen. Ett kanske oväntat ämne, men så är det att vara PR-konsult: man får agera proffs på alla möjliga branscher. Ena dagen är det dansk köttindustri och andra dagen ska man kunna allt om sladdfria dammsugare.

Den första intervjun måste ha gått bra, för efter det har jag blivit tillfrågad ytterligare två gånger om att ställa upp i samma program. Ena gången för att analysera Litauens huvudstad Vilnius något kontroversiella kampanj för att göra staden till ett attraktivt resmål, och andra gången för att berätta hur länder, till exempel Sverige, kan göra PR för sig själva efter att Sveriges officiella Twitterkonto lades ner. Som sagt: väldigt blandat.

Jag har därför sammanställt mina tre bästa lärdomar från att prata i radio, tillägnat den som (likt jag) ska göra sitt första framträdande bakom mikrofonen:

1. Försök få frågorna som ska ställas i förväg. Genom att du får frågorna före programmet har du möjlighet att tänka ut svar, och dessutom veta var intervjun ska ta vägen. Du får dessutom möjligheten att kunna styra intervjun lite efter din egna agenda om du vet att du har ett riktigt bra svar som du vill förmedla.

2. Ring någon oberoende före intervjun och läs upp dina svar. Att övning ger färdighet är ingen hemlighet, och genom att du får läsa upp frågorna och dina svar före så övar du dels på dina svar men får också direkt feedback från den du pratar med.

3. Tala långsamt. Som den göteborgare jag är, är jag proffs på att tala snabbt och tidvis otydligt. I radio är det viktigt att du talar långsamt och tydligt så att det du vill ha sagt uttrycks på ett bra sätt. Dessutom får du möjlighet att tänka igenom vad du ska säga, samtidigt som du pratar. Du köper dig tid helt enkelt!

Att prata i radio är något bland de roligaste jag gjort, så om du blir tillfrågad – tveka inte! Och kom ihåg som min kollega här på Prat PR sa innan intervjun till mig (med glimten i ögat ska tilläggas): ”Lycka till! Om du är nervös: kom ihåg att ingen lyssnar på radio ändå.”För trots att jag vet att tusentals människor lyssnar på radio varje dag, så lugnade det mina nerver.

Så, ställ upp på alla intervjuer och radioprogram du kan komma över och ha kul längs vägen!