icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Prats talarskola del 4: Det tredje förberedelsetillfället inför ditt tal – träna, träna, träna!

2017-02-16

Nu har du identifierat målgruppen du ska stå inför och formulerat talet du ska leverera. Du vet vad som är viktigast just där och just då.

Om du inte har tagit hjälp av någon annan tidigare är det hög tid att göra det nu. Du behöver ett bollplank. Någon som kan sätta sig in i målgruppen och ge dig konstruktiv feedback på ditt tal. Det ska alltså inte vara kollegan som kan och vet allt du ska berätta, utan en klok person som kan lika mycket om ämnet som målgruppen gör. Annars riskerar ni att du hamnar på helt fel nivå i ditt tal. Du nämner inte saker som du anser är självklara men som publiken absolut inte vet.

Dra igenom talet högt en gång och ta tid på hur lång tid det tar. Det ska ta ungefär 75 procent av den tid som talet är.

Fråga ditt bollplank:

Lyssna på feedbacken och förbättra talet.

Öva lite extra på att använda dig av din rekvisita. Om du ska ha det. Hur ska du använda den? Var ska den vara innan du tar fram den? Hur ska du hantera den? Vad ska du göra av den sen? Vad kan gå fel? Vad gör du då?

Om du stärker talet med bra historier. Öva lite extra på att framföra dem, så att de verkligen blir perfekta.

Om du ska inkludera publiken, öva på att vänta in deras agerande, en publik reagerar inte lika snabbt som en samtalspartner.

Öva, öva, öva. Förbättra. Förbättra, förbättra.

Klicka på taggen "Prats talarskola" nedan för att hitta alla inlägg i skolan.