icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Prats talarskola del 3: Det andra förberedelsetillfället inför ditt tal - dramaturgin

2017-02-06

Vid det första tillfället kartlade du din målgrupp och funderade på vad som vad viktigast att säga till dem just där, just då.

Nu inleder du med att läsa igenom inbjudan och din målgruppsbeskrivning. Sedan läser du igenom ditt tal och funderar på om din målgrupp kommer att uppskatta talet, eller gick du vilse på vägen? I så fall får du rätta till det.

Nu ska du fundera på hur du kan leverera ditt budskap på bästa sätt, så att du fångar och behåller publikens intresse, får dem att minnas rätt saker och för budskapen vidare.

Vad vill du att de ska tänka och göra efter att de hört dig? Hur får du dem att göra det?

Hur kan du stärka dina viktigaste budskap? Kan en bra historia få dem att föra budskapet vidare? En sjysst jämförelse? Ett oväntat inslag? En film du hittar på YouTube? En sång? Ett föremål? En bild?

Ska du använda dig av rekvisita som publiken minns? Eller ska du stärka det du säger med bra bilder?

Här kommer lite inspiration

Hans Rosling är mannen som vet hur man förenklar och får folk att minnas det han har sagt. Hans tal har gjort honom till en av världens mest inflytelserika män. Här finns en länk till mitt favorittal av Hans Rosling.

Hjärnforskaren Jill Bolte Taylor berättar en otrolig historia om sin egen stroke, och har tagit med sig rekvisita som det är svårt att glömma. En riktig hjärna. Du ser det här.

Henry Evans, som är förlamad efter en stroke äntrar Ted-scenen i form av en dator på hjul och levererar ett fängslande tal. Ett mycket bra exempel på hur man kan använda sig av bilder och hjälpmedel för att stärka sin historia. Du ser det här.

Och apropå stroke, den 14 februari, på alla hjärtans dag, gör vi ett event tillsammans med Hjärt-Lungfonden på Centralstationen i Stockholm. Varje år drabbas 28 000 personer i Sverige av stroke, 7 000 av dem dör och 7 000 lever vidare med allvarliga funktionsskador. Av okänd anledning ökar antalet drabbade bland unga. Hjärt-Lungfondens mål är att halvera antalet som dör och får funktionshinder till följd av stroke. Jag återkommer, för att berätta mer om det, och för at berätta om hur du ska träna in ditt tal.

Klicka på taggen "Prats talarskola" nedan för att hitta alla inlägg i skolan.