icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Prats talarskola del 10: Få publiken att gilla dig

2017-10-20

En av de viktigaste grundpelarna när man ska hålla ett tal är att få publiken att tycka om dig. Det lyckades Microsoft tidigare vd Peter Kopelman med.

För några år sedan lyssnade jag på Peter Kopelman, då vd på Microsoft. Han pratade i cirka en timme och jag minns en historia han berättade. Det var många år sedan så jag refererar:

"När min dotter skulle lära sig cykla ramlade hon många gånger. Till en början blev hon ledsen efter varje fall. Men jag sprang ikapp och sa:

- Bra, nu är du ett steg närmre att kunna cykla.

Det fick henne att beslutsamt kämpa vidare och till slut kunde hon cykla.

Jag leder mina medarbetare på Microsoft på samma sätt. Det är helt okej att göra fel, när vi gör fel lär vi oss, kommer vidare och når till slut målet."

Det, och att jag gillar Peter Kopelman, är det enda jag minns från hans tal. Det betyder förmodligen att det mesta han sa var rätt bra och tilltalade mig. Jag skulle gärna göra affärer med eller arbeta på Microsoft, bara baserat på den känslan hans tal gav mig och den historia som jag minns.

Forskningen visar att vi framförallt minns känslan ett tal skapar i oss och cirka tre procent av det som sägs. Därför är det extra viktigt att du ägnar en stor del av förberedelserna inför ett tal till att skapa en tydlig bild av din målgrupp och att bestämma dig för att du verkligen tycker om din publik.

Varför är det viktigt?

Formulera också ett budskap som motsvarar publikens förväntningar och ger dem värdefulla kunskaper.

Varför det?