icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Prat om mat - trenderna just nu

2018-10-16

Med vår årliga trendspaning Prat om mat kikar vi in i framtiden och lyfter fram vad och hur vi kommer att äta. I år har vi undvikit trendiga buzzwords och råvaror och snarare lyft blicken mot vilka stora skiftningar och trender som vi ser kan påverka oss människor, vår hälsa och sättet vi kommer att äta på de närmsta åren. Hur utvecklingen ser ut påverkas oss alla och inte minst livsmedelsbranschens produktutveckling. Vill du veta mer eller tycka till så hittar du våra kontaktuppgifter längst ner.

Megatrend - individualism
Nu vill vi få skräddarsydda lösningar, som passar just mig och utvecklingen har under en längre tid gått mot ett allt större fokus på individen. Även om vi följer trendiga influencers och hänger med i vad som står i tidningarna så kommer våra egna val och önskemål bli allt viktigare. Med tekniska möjligheter som DNA och blodprover kan vi lära oss att förstå allt mer om oss själva och ta hjälp av läkare, nutritionister, personliga tränare och hälsocoacher för att få en helt skräddarsydd tränings- och kostprofil för just mig - gärna i en app. Därför tror vi att personliga analyser och DNA-tester har kommit för att stanna. Företag som exempelvis Habit och VitaMojo erbjuder nu DNA-tester i syfte att individanpassa kosten och skräddarsy den efter varje individs unika behov. Vi ser flertalet restaurangkoncept och tjänster inom detta som etableras runt om i världen just nu.

Personifiering av smak
Även din smak är unik. Livsmedelsindustrin har varit duktiga på att ta fram smaker som passar den breda massan, men mindre bra på att erbjuda de med specifika smakpreferenser något mer unikt. Om man ska tro Jason Cohen, grundare av Analytic Flavor System, finns det inte ett enda företag i hela världen som har lyckats när det kommer till smak. Hans analysverktyg Gastrograph håller som bäst på att samla in en stor mängd data i hopp om att i framtiden ta fram finjusterade smakprofiler för smala mågrupper. Kanske vi kommer att få smaka ännu mer spännande chipssorter i framtiden?

Tänk smartare med brain food
Functional foods nästa nivå är helt klart brain food. Från att de senaste åren ha matats med superfoods, probiotika, raw food och kombucha, så kommer vi nu att vilja äta mat som är bra för hjärnan. Hur kan du fokusera och tänka smartare med hjälp av kosten? Senaste året har bokhyllorna fyllts med inspiration och kunskap kring hur viktig kosten är för att hjärnan ska kunna prestera. Brain food sägs också kunna förebygga åldersrelaterade sjukdomar. Sugen på en bulletproof coffee kanske?

Nyfiken på mer?
Vill du höra mer om vilka trender vi ser kommer att påverka just din bransch eller livsmedelssektor? Vi kan såklart skräddarsy en trendspaning för just er! För mer information kontakta Linda Kirsebom eller Tia Hellén som är trendspanare på Prat PR.

Den härliga brain food-frukosten vi bjöd på under trendspaningen i oktober