icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Nya mätverktyg ställer högre krav på matproducenter

2017-12-05

Hur maten påverkar vår hälsa har varit i stort fokus under de senaste åren. Vi har gått från att skeptiskt använda släktrecept på huskurer till att svepa hälsoshots med gurkmeja och bälga i oss fermenterat te som om det vore den naturligaste sak i världen. Ett ökat fokus på hälsa och funktion har också gjort att vi blivit mer intresserade av vad vår mat faktiskt innehåller, något som ibland har visat sig svårt att få koll på. Men nu har tekniken kommit ikapp och två matanalys-gadgets visar vägen in i framtiden:

Nima

Idag är en glutenfri diet inte bara något för dem som fått diagnosen celiaki, utan ett trendigt och omdebatterat livsstilsval. Fler väljer bort gluten ur sin kost än någonsin tidigare, men det kan vara svårt att verkligen få reda på om mat innehåller gluten. Här kommer Nima in i bilden. Nima är ett verktyg som enkelt och snabbt analyserar din mats gluteninnehåll och visar om den verkligen är glutenfri. Företaget som producerar Nima har också utannonserat att man kommer lansera en liknande produkt för jordnötsallergiker.

SCIO

Hur mycket socker är det egentligen i ett äpple? Det är svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, att veta det exakta näringsinnehållet i den mat vi äter. Ett problem som företaget Consumer Physics, som ligger bakom minispektrometern SCIO, säger sig kunna lösa. SCIO är en liten apparat som du kopplar till din smartphone och använder för att analysera näringsinnehållet i en produkt. Apparaten analyserar ljuset som reflekteras från ett objekt och kan på så sätt avgöra objektets kemiska sammansättning. SCIO gör det enkelt att ta reda på hur mycket fett eller socker din mat innehåller. Men den kan även användas för att avgöra innehållet i t.ex. medicin och djurfoder.

Troligen kommer vi snart få se fler innovationer som Nima och SCIO på marknaden vilket kommer att underlätta väsentligt för dem som lider av matallergier eller som av andra anledningar väljer bort vissa ämnen ur sin kost. Att det blir enklare för konsumenter att få korrekt näringsinformation kommer att innebära högre krav på transparens från matproducenter. I framtiden kommer det inte gå att ljuga om näringsinnehåll.