icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Wikileaks avslöjar att yttrandefrihet är maktens största fiende

2010-12-09

Jag följer rapporteringar om Wikileaks och häpnar. Det märkliga är att jag häpnar mest åt de stora makternas stenhårda reaktioner - ja, från de demokratiserade och moderna I-länderna - än åt själva politiska och ekonomiska skandaler som Wikileaks avslöjade.

Min första reaktion mot USA:s och Frankrikes orimliga attacker mot sajten fick mig att undra, för att citera DN’s Ola Larsmo: ” Hur ska vi kunna kritisera bristen på yttrandefrihet i Kina eller Iran om vi inte försvarar Wikileaks? ”

Alla – medierna och medborgare -  är snabba med att protestera mot den kinesiska regimen när den först blockerar och sen ”manipulerar” Google så att bara den ofarliga och regimvänliga informationen kan hittas av nyfikna kinesiska internetanvändare. Kina är den mäktiga och fula fienden i våra liberala och politiskt korrekta västerländska ögon. Vi blir förbannade och dömer den kinesiska regimens försök att tysta ner all kritik från våra väl inredda vardagsrum med trådlös internetuppkoppling.

Men vad händer när våra västerländska grannar gör samma sak med vår yttrandefrihet? Det händer inte så mycket tyvärr. Engagemanget är inte lika stort, kanske eftersom mannen bakom Wikileaks beskrivs  som ”terrorist” av mäktiga människor som är rädda att sanningen ska komma fram och att deras status och privilegier är hotade. Min teori är extremt enkel och lite naiv, men förhoppningsvis även exakt: man är rädd att sanningen ska komma fram OM sanningen är smutsig. Och Wikileaks har redan visat att bakom de städade fasaderna finns det massor med smuts: intriger, korruption, bedrägerier och annat ”smaskigt”. Många huvuden kommer att rulla om bara vi fortsätter att värna om yttrandefriheten. Tänk om vi alla skulle följa Fredrik Strages exempel och bojkotta  Paypal, Visa och Mastercard (de sistnämnda blockerade överföringar till Wikileaks men auktoriserade dem till Klu Klu Klan!!!).

Jag kommer från ett land, Italien, där yttrande- och pressfrihet bara finns på pappret och i själva verket är manipulerad av makten – och vill inte se samma sak någon annanstans.