icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Äntligen! Facebook introducerar det tredje könet

2014-02-17

 

Facebook Diversity pic Facebook Diversity pic

I torsdags introducerade Facebook en stor (och mycket väntad) nyhet: möjligheten att välja nya genuskategorier i användarnas profilinställningar.

Facebook Diversity-team har arbetat tillsammans med flera LGBT-organisationer för att ta fram en omfattande lista av genusindentiteter som många människor identifieras sig med. Förutom att äntligen kunna välja en "custom gender", kan man nu även kontrollera med vilka kontakter man vill visa denna information. Om man väljer en "custom gender", finns nu möjligheten att välja den tredje neutral pronomen ""they/their" förutom de klassiska maskulina och feminina formerna.

Läs här hur denna nya inställningsmöjlighet fungerer i praktiken (tillgänglig nu för användarna i US engelska).

Genustillhörighet är en stark del av en människas identitet, och det var på tiden att en så stor och mäktig socialplattform insåg vikten av att kunna erbjuda en korrekt och inkluderande valmöjligheter för sina användare, som speglar dagens mångfald i samhället på ett bättre sätt.

Vi kommer att se flera andra sociala mediers-aktörer följa efter Facebook-exempel, och förhoppningsvis kommer denna bredare genusperspektiv inom en snart framtid bli "standard" inte endast inom sociala nätverk utan även hos till exempel myndigheter, sjukvård och skolor.