icon-arrow-left GroupCreated with Sketch. icon-arrow-right icon-close icon-facebook icon-instagram icon-linkedin prat-p-r-logoCreated with Sketch. Group 2Created with Sketch. icon-twitter

Prat PR

Vilka trender lever kvar efter Milanomässan?

2010-05-18

Allt händer på Milano Design Week. Alla är där. Alla springer runt och spanar in de senaste trenderna inom inredning och design. Både på den gigantiska mässan i Rho och i den charmiga gamla staden. Alla kommer hem med en massa inspiration, bilder och nya spännande kontakter. I år har askmolnen stulit mycket fokus från världens viktigaste evenemang inom branschen, och det som brukar vara en ren trendrapport av Sveriges designjournalister och bloggare, blev i många fall en resedagbok man kunde följa i realtid med spänning.

Jag som har ett impulsivt temperament och har en lätt svaghet för trender, har lärt mig att låta saker ligga ett tag och sen återkomma till dem med nya ögon. Alla trender finns inte kvar efter den första hajpade träffen - tvärtom.  Så nu kommer några exempel på det som jag tycker är värda att rapportera från Milano, och som med stor sannolikhet kommer att leva kvar en stund. Tiden får avgöra om jag har rätt!

1. Gränsen mellan inomhus- och utomhusinredning blir mer och mer subtil

Utomhusinredning blir alltmer snyggare, anpassbar och flexibel, och vi kommer att se fler och fler vackra utemöbler även inomhus.

2. Skandinavien blir närmare Japan

Skandinaver har alltid varit extremt fascinerade av Japan, och vi ser fler och fler intressanta samarbeten mellan skandinavisk och japansk design. Jag gillade speciellt Shin Azumis senaste klädhängare för Fredericia.

3. Retro fortsätter att vara hett

Jag blev tokkär i Vitras vackra monter som blickade tillbaka till 50- och 60-talet. Jag var nog inte den enda; montern var alltid fullpackad med journalister som fick samma nostalgitripp som jag. Så vackert att man kunde dö. Eller aldrig gå därifrån.

4. ”Fuori Salone” intressantare än mässan i Rho. Igen.

Varje år utökar ”Fuori Salone”, det parallella eventet i centrala Milano med fler evenemang, utställningar, fester och pressträffar. Och varje år bjuder det på det bästa man kan hitta i designvärlden, både när det gäller kreativitet, utbud och atmosfär. I år fastnade jag speciellt för SuperstudioPiú i Via Tortona, centrumet av Fuori Salone. Där hittade jag många nya intressanta namn som jag kommer att följa, bland annat många svenska designers.

 En grön lekplats för barn - mitt i stan.